2013. július 5., péntek

Gyógynövénygyűjtés a Balatonnál


A kedves Spejzzel volt lehetőségem gyógynövényeket szedni, csodás látképpel a Balatonra. 
Került a kosárba jó sok hárs, orbáncfű, kakukkfű és cickafarkfű is.

* Kislevelű hárs: 
A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak.
Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.
A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén.
A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.

* Közönséges orbáncfű:
Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.
A népi gyógyászatban az orbáncfüvet (orbáncfű olajat) reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták.

* Mezei kakukkfű:
Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.
Éjszakai alvópárnában könnyíti álmunkat, megszünteti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják.
Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású.

* Cickafarkfű:
Sebkezelésre, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémákra, nyugtató, csillapító hatású. Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó; gyomor és bélhurut, prosztatabántalmak, légzőszervi bántalmak ellen hatásos. Főzete fogíny-, és szemgyulladásra használható, öblögető- és borogató szer. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése