2013. július 5., péntek

Földi eper

A földi eper nem csak finom, de nagyon hasznos is a szervezetünkre nézve:
kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják.

Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bőrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bőrradírt kapunk. A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is - kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.

A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. 
Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye az epernek is.

Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.

Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt. Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése